no dbus session-bus found

Jun 1st, 2011 | Filed under gentoo, problems

I tried set up a fresh install of gentoo under virtual box. Everything went smoothly with exception of error after entering credentials on kde logging screen.

[   533.067] (EE) [drm] drmOpen failed.
[   533.067] (EE) VBoxVideo(0): DRIScreenInit failed, disabling DRI.
[   533.067] (II) VBoxVideo(0): visual configurations initialized
[   533.068] (==) VBoxVideo(0): Backing store disabled
[   533.068] (II) VBoxVideo(0): RandR 1.2 enabled, ignore the following RandR disabled message.
[   533.071] (==) VBoxVideo(0): DPMS enabled
[   533.073] (II) VBoxVideo(0): The VBox video extensions are now enabled.
[   533.073] (–) RandR disabled

[   543.133] 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x3b) [0x80e72fb]
[   543.133] 1: /usr/bin/X (0x8048000+0x5dbf5) [0x80a5bf5]
[   543.133] 2: (vdso) (__kernel_rt_sigreturn+0x0) [0xffffe40c]
[   543.133] 3: /usr/lib/xorg/modules/libfb.so (fbBlt+0xbe) [0xb72c392e]
[   543.134] 4: /usr/lib/xorg/modules/libfb.so (fbBltStip+0x73) [0xb72c46d3]
[   543.134] 5: /usr/lib/xorg/modules/libfb.so (fbGetImage+0x199) [0xb72c9a39]
[   543.134] 6: /usr/bin/X (0x8048000+0x15f0af) [0x81a70af]
[   543.134] 7: /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so (0xb74c0000+0x37d5b) [0xb74f7d5b]
[   543.134] 8: /usr/lib/xorg/modules/dri/swrast_dri.so (0xb4bfc000+0x10a5d) [0xb4c0ca5d]
[   543.134] 9: /usr/lib/xorg/modules/dri/swrast_dri.so (0xb4bfc000+0x10aa7) [0xb4c0caa7]
[   543.134] 10: /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so (0xb74c0000+0x37cbd) [0xb74f7cbd]
[   543.135] 11: /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so (0xb74c0000+0x34412) [0xb74f4412]
[   543.135] 12: /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so (0xb74c0000+0x3528a) [0xb74f528a]
[   543.135] 13: /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so (0xb74c0000+0x3727f) [0xb74f727f]
[   543.135] 14: /usr/bin/X (0x8048000+0x27e87) [0x806fe87]
[   543.135] 15: /usr/bin/X (0x8048000+0x1aec5) [0x8062ec5]
[   543.135] 16: /lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xe6) [0xb7560db6]
[   543.137] 17: /usr/bin/X (0x8048000+0x1aaa1) [0x8062aa1]
[   543.137] Segmentation fault at address (nil)
[   543.138]
Fatal server error:
[   543.138] Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[   543.138]
[   543.138]

I have enabled 3d support in virtual box, but still I’m not sure whether we can expect working compositing under x in virtualized gentoo.
Don’t know whether exists better solution (let me know), but I’ve did was:

Creating file
/etc/X11/xorg.conf.d/disable-composite.conf
with below content:

Section “Extensions”
Option “Composite” “Disable”
EndSection

No comments yet.

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image